Cuba
Cuba in het kort!
Landstaal: Spaans
Hoofdstad: Havana
Regeringsvorm: Eénpartijstaat
Oppervlakte: 110.861 km²
Inwoners: 11.451.652 personen (telling 2009)
Munteenheid:
Cubaanse Peso (CUP)

Waar ligt Cuba?

Cuba in Zuid-Amerika

Landkaart Cuba
Cuba is een groot eiland in Zuid-Amerika en wordt omgeven door de Atlantische Oceaan en de Golf van Mexico. Klik links op de kaartjes om ze te vergroten.

 

Waarom juist Cuba?

Cuba behoort met Noord-Korea en China tot de laatste communistische bolwerken. Vooral toen de hulp van Rusland wegviel na de ineenstorting van het communisme is Cuba in een grote crisis geraakt. Een ander groot probleem is het instorten van de suikerproductie ten gevolge van het dalen van de wereldprijs. Overal in Cuba zijn fabrieken gesloten en staan de mensen op straat. Ook in het stadje Cayo Mambi, gelegen in het Oosten van Cuba, is grote werkeloosheid. Een stad van ongeveer 25.000 inwoners, de omliggende dorpjes meegerekend.

Ter plaatse is een levendige Evangelische (Baptisten) Gemeente. Met de voorganger, José, hebben we goede contacten. Zo bleek dat er in Havana (de hoofdstad) containers vol met Bijbels staan, die door de douane in beslag zijn genomen en niet worden vrijgegeven. Dat zijn juist zaken waar een grote nood aan is. Ook in de plaatselijke gemeente beschikt lang niet ieder lid over een eigen Bijbel. Maar dat is maar één van de noden van de gelovigen.

De langdurige noden zijn het financieren van een aantal broeders en zusters, die het verlangen hebben om de Heer fulltime te dienen in het evangelie. Dit is al mogelijk voor 150 € per jaar! Dit vergt een woordje uitleg. Het gemiddelde maandloon in Cuba ligt tussen 200-250 Peso per maand, dat is ongeveer 8-10 €! Dus voor heel weinig geld kan men ervoor zorgen dat een aantal broeders en zusters werkzaam kunnen zijn in de verbreiding van het Evangelie. Wel houden we rekening met een ondersteuning die een looptijd van drie jaren heeft.

Wij, als JOBvzw, hebben gemeend om positief te moeten reageren op de vraag die aan ons gesteld is en willen dan ook inspanningen doen om in de noden te voorzien en medewerking te verlenen aan de verspreiding van het Evangelie in Cuba.